Lillehammeradvokatene arbeider daglig med arverettslige spørsmål. Arv- og familierett er sammenvevd og kunnskap om begge feltene er nødvendig for å kunne yte riktig bistand.
Planlegg livet etter døden
1 av 4 oppgir i en undersøkelse at de har opplevd konflikter i forbindelse med arveoppgjør. Ansvaret for dette ligger som oftest hos arvelater. Ved å sørge for en riktig og rettslig holdbar planlegging kan konflikter unngås. Lillehammeradvokatene hjelper også til i generasjonsskifter der virksomhet skal overdras, og kan svare på skatte- og avgiftsrettslige konsekvenser.
Når det er store verdier involvert er det avgjørende for din rettssikkerhet å velge en rådgiver som har spisskompetanse.
Pliktdelsarv
2/3 av formuen er pliktdelsarv for livsarvinger. Pliktdelen er aldri større enn 1 million kroner.
Les om pliktdelsarv her
Ektefellearv
På samme måte som pliktdelen er ektefellearven definert i arveloven. 1/4 av etterlatt formue er ektefellearv, og minstearven er 4 ganger grunnbeløpet.
Les om ektefellearv her
Uskifte
Retten for ektefellen til å sitte i uskiftet bo er praktisk viktig og benyttes av mange. Uskiftet bo betyr at avdødes formue overtas av gjenlevende uten at livsarvingene får arv. Arven utsettes i stedet til uskiftetboet opphører, som regel ved lengstlevendes død.
Les om uskifte her
Forskudd på arv?
Livsarvinger kan gis forskudd på arv. Forskuddet skal da avkortes i skifteoppgjøret.
Les om forskudd på arv her
Særkullsbarnas stilling
Retten til uskifte kan ikke gjøres gjeldende i forhold til avdødes særkullsbarn. Disse har krav på sin arv, men kan samtykke til uskifte.
Les om særkullsbarn her
Fremtidsfullmakt
Ved å skrive fremtidsfullmakt kan du selv utpeke din stedfortreder dersom du skulle bli ute av stand til å ivareta egne interesser. Fullmakten er alternativ til at Fylkesmannen oppnevner verge for deg. De fleste opplever også fremtidsfullmakt som et langt bedre alternativ.
Les mer om fremtidsfullmakt her Fremtidsfullmakt